Geschiedenis
Sinds 1849 is smederij van Rijswijk een begrip in Someren. Toen begon Jacob van Rijswijk als hoefsmid aan het Wilhelminaplein; paard en wagen bepaalden het straatbeeld in de Peel.
Johan van Rijswijk zette in 1883 de smederij voort. Het was de tijd van de industriële revolutie. Johan was naast hoefsmid, gereedschapsmid. Aan het aambeeld werd het gereedschap besteld en naar behoefte gesmeed.
Frans van Rijswijk neemt het aambeeld in 1920 over. Inmiddels was de fiets uitgevonden en werd er handel gedreven in de eerste fietsen (Er staat nog een ‘hoge bie’ in de smederij). Vrouw Drieka was onmisbaar in de winkel. Men handelde in kant- en klare gereedschappen, prikkeldraad, schroeven, spijkers, kachels en zelfs tractoren. Daarnaast werden er nog steeds paarden beslagen en werden gereedschappen, karren enz. voor boeren op maat gemaakt. Rond de oorlog stierven 8 kinderen Van Rijswijk en werd de fietsenwinkel door de Duitsers leeggeroofd.
Gerard van Rijswijk nam in 1957 de zaak over. Naast de fietsenwinkel, werd de smederij vooral van belang voor de champignonteelt. Het constructiewerk van vele champignonkwekerijen in de regio werd in de smederij gemaakt. Gerard werd jong ziek en de smederij raakt in verval.
In 2012 neemt Hetty van Rijswijk de vervallen smederij over. Het is slopen of renoveren. Omdat er al zoveel van de historie van Someren gesloopt is en als monument en nagedachtenis aan de smeden van Someren, besluit Hetty samen met zoon Gerwin de smederij te renoveren. In 2015 is het dan zo ver; de horecavergunning komt rond, de smederij wordt heropend als feestzaal voor gezellige bijeenkomsten, familiefeesten en bedrijfspresentaties. De fietsenwerkplaats wordt omgetoverd tot een mooie nostalgische kookstudio, waar kookfeestjes gegeven worden. Kookstudio en feestzaal zijn per dagdeel te huur (zie ook “Hoe werkt het?“).
Er worden er naast activiteiten voor jongeren ook activiteiten voor senioren opgezet.
De ondernemers van Ondernemerscentrum Someren
Naast een feestzaal zijn volop activiteiten in het pand. Deze is opgedeeld in kleinere units. Er is een mooie kantine en toiletgroep. Ook heeft het centrum een eigen parkeerplaats en een ingang aan het Wilhelminaplein en aan de Hoornmanstraat. Het ondernemerscentrum kent inmiddels